Primele utilizarei ale uleiurilor esentiale si extractelor din plante
Filozofia medicinei Ayurvedice, fondată în urmă cu aproximativ 7000 de ani, a fost bazată pe utilizarea beneficiilor de vindecare ale extractelor din plante. Deși practica Ayurveda nu a fost numită “aromaterapie” până la începutul secolului trecut, ea a fost practicată inca din primii ani de civilizație umană.
Practicanții din Ayurveda știau că cea mai bună utilizare a uleiurilor esențiale nu a fost prin aplicarea internă sau topica, ci prin aromaterapie. Cu mult înainte de aparitia modernelor difuzoare cu ultrasunete, oamenii difuzau uleiuri esențiale în boluri de apă clocotită, acoperind capul și bolul cu un prosop.
Egiptenii vechi foloseau uleiuri esentiale in rutina zilnica. Ei stăpâneau arta aromaterapiei, eliberând parfum prin ardere sau prin diluare în alte uleiuri. Cea mai veche reteta inregistrata pentru un deodorant de corp a fost in Papyrus Ebers, cea mai veche inregistrare a cunoasterii pe baza de plante. Scrisă în 1500 î.Hr., ea conținea rețete medicinale, remedii pentru boli și vrăji magice - toate derivate din ierburi, plante și copaci.
Uleiurile esentiale si Divinitatea
Uleiurile esențiale sunt de asemenea o parte importantă a istoriei religioase. Este scris că Dumnezeu i-a spus lui Moise să creeze un ulei sfânt al ungerii făcute din smirnă, scorțișoară, calamus, cassia și ulei de măsline. Egiptenii au folosit extracte botanice în procesul de mumificare, crezând că uleiurile parfumate ar servi ca ofrandă pentru zei. Textele antice din limba arabă menționează moscul și camforul folosit în scopuri medicinale. Grecii antici au asociat parfumuri cu zei și zeițe și au crezut într-o viață de dupa moarte plină de parfumuri frumoase. Tămâia și uleiurile esențiale joacă încă un rol în ceremoniile religioase de astăzi, in diferite religii.
O mare parte din cunoștințele despre plante și proprietățile lor curative au fost pierdute în decursul secolelor. Totuși, în multe mănăstiri, vechile retete au ajutat de multe ori in combatere numeroasele epidemii sau pandemii ce afectau de populațiile.
De multe ori studiul acestor cunoștințe din antichitate a constituit baza pentru progresul medicinei moderne. Oamenii de știință continuă să dezvăluie secretele conținute în celulele plantelor, confirmând multe dintre practicile terapeutice ale antichității.
Aromaterapia ca stiinta
Termenul de aromaterapie a fost introdus pentru prima data in secolul XX de omul de stiinta francez Rene Maurice Gattefosse, care a descoperit întâmplător că atunci când a aplicat ulei de Lavandă la o arsură pe mână, procesul de vindecare a fost neasteptat de rapid. Si-a dedicat apoi viata studiului proprietatilor vindecatoare ale uleiurilor esentiale.
In urma cu un deceniu, in tara noastra, putini oameni foloseau in mod uzual uleiurile esentiale pentru tratarea anumitor afectiuni, intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea starii de spirit sau ca solutii de curatare si dezinfectare a obiectelor personale. Cel mult, titulatura de “ulei esential” era atribuita unor substante cu miros puternic de parfum chimic, folosite pe post de odorizant de camera. Total incorect si nedrept pentru ceea ce reprezinta cu adevarat Uleiurile esentiale pure.
Utilizarea uleiurilor esentiale in tara noastra
Aparitia pe piata romaneasca a unor brand-uri cunoscute la nivel mondial pentru productia si vanzarea de uleiuri esentiale cu grad terapeutic certificat, a reusit sa creasca de la an la an numarul celor ce au inceput sa le introduca in rutina zilnica. Popularitatea lor a crescut foarte mult si datorita mediatizarii si propagarii pe retelele de socializare a reusitelor si a experientelor pozitive in tratarea diferitelor afectiuni utilizand uleiurile esentiale.
Nu trebuie omis insa faptul ca, uleiurile esentiale sunt adjuvante, existand situatii in care prin utilizarea lor exclusiva organismul reuseste sa se refaca natural, asa cum exista si situatii in care aplicarea remediilor naturale in paralel cu medicatia alopata este cea mai buna solutie.
Indiferent de ce varinta de tratare a problemelor de sanatate alegem, este deosebit de important ca diagnosticarea corecta si stabilirea schemei de tratament sa se realizeze de catre medic.
Comentarios