Stim cu totii ca Uleiurile esențiale pure nu sunt deloc ieftine, datorita faptului ca in procesul lor de productie este necesar mult material vegetal pentru a obtine o cantitate mică de ulei. De aceea, este important sa le pastram in conditii optime, astfel incat proprietatile lor terapeutice sa se mentina pe o perioada cat mai lunga de timp.
Uleiurile esențiale cuprind un amestec de substanțe chimice volatile, de aceea se evaporă rapid, în special atunci când sunt tinute la temperaturi ridicate, in recipiente neacoperite, in aer liber sau in lumina soarelui. Din acest motiv, este recomandat ca uleiurile esențiale sa fie depozitate în recipiente etanșe, într-un mediu racoros, ferite de lumina soarelui.
Foarte multa lume se intreaba daca Uleiurile esențiale expiră
Nu am putea spune ca uleiurile esentiale expira. Au fost descoperite uleiuri esentiale cu valoare terapeutica chiar si in mormite antice. Insa conditiile de pastrare influenteaza calitatea lor, putand influenta unii constituenti ai uleiurilor esentiale.
Ce factori afectează perioada de valabilitate a uleiurilor esențiale?
In primul rand Oxigenul, care se găsește în aer, poate intra în ulei provocand un proces cunoscut sub denumirea de oxidare. Moleculele de oxigen se ciocnesc cu moleculele din uleiurile esențiale și le transformă în radicali liberi instabili, care pot provoca daune atunci când sunt aplicate pe piele.
Lumina, patrunzand in uleiurile esentiale, face ca moleculele acestora să se descompună datorită acțiunii radiațiilor UV, fapt ce duce la deteriorarea radicalilor liberi. Acesta este motivul pentru care uleiurile esențiale pure sunt comercializate în sticle colorate brune, pentru o protecție cât mai bună împotriva degradării.
Căldura determină moleculele volatile din uleiurile esențiale să se detașeze și să se evapore din lichid. Asa se explica faptul ca percepem mirosul atât de puternic al uleiurilor esențiale la primul contact cu picaturile si totusi, aroma acestora stingandu-se destul de ușor după aplicare.
Cand poți spune că uleiul tau esential este alterat? Iată câteva semne:
Schimbarea mirosului- Dacă observați vreo schimbare în aroma uleiului esențial, în comparație cu momentul în care l-ați deschis pentru prima dată, acesta s-ar putea să fi oxidat.
Reactii diverse la utilizarea lui pe piele - Dacă aveți reacții negative atunci când aplicați pe piele uleiuri esențiale diluate corect, este posibil ca uleiul esențial sa se fi oxidat și trebuie să încetați imediat să îl utilizați. Astfel de reacții pot include prurit, roșeață sau erupții cutanate.
Schimbarea culorii- Unele uleiuri esențiale isi pot schimba culoarea odată cu “înaintarea în vârstă”. Acest lucru apare mai usor la uleiurile din citrice, datorita volatilitatii ridicate.
Cum se păstrează uleiurile esențiale?
Există câteva sfaturi pe care le puteți urma pentru a prelungi viața uleiurilor esențiale, sau pentru a le împiedica alterarea prea rapida:
Nu lăsați niciodată uleiurile esențiale deschise sau partial acoperite, deoarece moleculele de oxigen din aer pot intra în interiorul sticlutelor, provocand oxidarea;
Mențineți întotdeauna recipientele bine închise atunci când nu le folosiți;
Pastrati-le departe de lumina directă a soarelui;
Pastrati-le departe de căldură, cum ar fi într-un dulap racoros și închis;
Dacă nu utilizați uleiurile esențiale pentru o lungă perioadă de timp, păstrați-le în frigider. Nu contează atât de mult temperatura mai scăzută, ci climatul constant. Frigiderul menține aceeași temperatură ziua și noaptea, ceea ce ajută la pastrarea proprietatilor uleiurilor esentiale;
Nu depozitați niciodată uleiuri esențiale în recipient de plastic - sunt corozive și plasticul va fi distrus in timp;
Pastrati întotdeauna uleiurile în recipiente de sticlă bruna, lucru valabil atat pentru uleiurile esentiale in stare pura, cat si pentru amestecurile si dilutiile facute de dumneavoastra;
Este o idee bună să transferați uleiurile dintr-un recipient mai mare, care este aproape gol, intr-unul mai mic, astfel incat cantitatea de oxigen din fiecare sticluta sa fie cat mai mica.
Aveți grijă de uleiurile esentiale oriunde ati fi!
Dacă sunteți utilizatori fideli ai uleiurilor esentiale, este bine sa vă păstrați uleiurile preferate la îndemână oriunde mergeți - in poseta, in geanta de sală, la birou sau in vacanta. Borseta pentru depozitare si transport 10 recipiente uleiuri esentiale devine astfel accesoriul esential al oricarui iubitor de uleiuri terapeutice.
Vestea bună este că exista solutii si pentru cei carora le este greu sa se decida ce uleiuri sa ia cu ei in calatorii. Cu ajutorul elegantelor Cutii de depozitare si transport 30 uleiuri esentiale acum puteti lua cu voi in vacanta intreaga colectie de minuni esentiale.
Depozitati-le si transportati-le in mod corect pentru a va proteja investitia in sanatate si a va bucura de beneficiile uleiurilor terapeutice atat timp cat aveti nevoie de ele.
Komentar